Категорії
політика

Українські драматурги намагаються підправити існуючу реальність

Прес-реліз

Про проведення зборів трудового колективу Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса

з приводу звільнення директора Центру.

У вівторок 14.05 відбулися збори трудового колективу Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса за участі представників Міністерства культури України.

На зборах трудовим колективом установи була розглянута критична ситуація, яка склалася у зв’язку з блокуванням роботи Центру за перебування Веселовської Г.І. на посаді директора Центру. За результами розгляду питань порядку денного трудовим колективом було прийнято та надіслано звернення до Міністерства культури із рекомендацією втрутитися і звільнити директора Центру за чисельні порушення трудових прав працівників та встановленого законом порядку ведення господарсько-фінансової діяльності.

Kurbas Centre Building
Будівля Центру Курбаса у Києві

На думку трудового колективу, висловлену в заяві, перебування Веселовська Г.І. на посаді директора Центру ім. Леся Курбаса супроводжується постійним порушенням трудових та соціально-економічних прав членів трудового колективу, порушеннями господарсько-фінансового порядку функціонування установи, погіршеням морально-психологічного клімату у трудовому колективі, завдає установі іміджевих втрат в очах суспільства.

Учасники зборів констатували, що на даний момент основний напрямок діяльності знаної у світі наукової установи заблоковано через дії керівника. Натомість розвиваються нестатутні форми роботи, які не притаманні Центру, як інноваційній установі, – проведення гастролей та сторонніх заходів, створення нелегітимних утворень тощо.

Трудовий колектив засудив практику порушення трудового законодавства керівником Веселовською Г.І., зокрема, незаконні односторонні рішення про зниження заробітної платні, а також переведення окремих посадовців Центру на інші посади без їхньої згоди. Працівники відзначили неадекватність поведінки директора, що проявилося і в незаконній спробі блокування зборів, що є грубим порушенням конституційних прав колективу.

Працівники відзначили в заяві, що дії Веселовської Г.І. нанесли шкоди іміджу установи, оскільки численні факти зловживань з її боку стали предметом публікацій в ЗМІ.
У зверненні до Міністерства культури України трудовий колектив рекомендував звільнити директора НТЦІ ім. Леся Курбаса Веселовську Г.І. із займаної посади директора НТЦІ ім. Леся Курбаса на підставі 6.2. статуту НТЦІ ім. Леся Курбаса та достроково розірвати контракт № 562 від 14.11.2012 між Міністерством культури та Веселовською Г.І. з причин, передбачених розділом 5 контракту.

Профком НТЦМ ім. Леся Курбаса.
Ініціативна група.

Від Володимир Сердюк