Категорії
драматургія конкурси п'єси сучасна українська драматургія

Оголошено довгий список авторів проекту моноп’єс “МоноЛІТ”

Події Майдану і російська агресія щодо України не могли залишити нас байдужими. Центр Леся Курбаса з перших днів висловив свою позицію підтримки і активної участі у революції гідності. Тому було відкладено оголошення результатів конкурсу п’єс «МоноЛІТ», але ми не полишили роботи над проектом. Попри складну ситуацію, ми вирішили підвести підсумки. Надіслані тексти були цікавими і різними, тож здійснити відбір було нелегкою справою.  Тішимося, що деякі автори написали моноп’єси саме для нашого конкурсу.

Monolith Play Laboratory
«Лабораторія МоноЛІТ»

Низка п’єс була запропонована авторам на доопрацювання і може бути додана пізніше.        У планах здійснення проекту «МоноЛІТ» – розміщення обраних текстів моноп’єс на електронній драматургічній бібліотеці Центру, видання електронної книги, поширення її серед театральної громадськості (друковане видання моноп’єс буде здійснене за умови додаткових коштів), а також фестиваль-лабораторія моноп’єс, який передбачає показ постановок моноп’єс, авторські і акторські читання п’єс та теоретичний круглий стіл.

Концепція круглого столу:

Моноп’єса – особлива територія, яка була породжена ІІ половиною ХХ століття і особливо актуальна в сучасном літературному і театральному світі. Які причини її появи і сучасні особливості, зокрема в Україні? Моноп’єса – як моно-світ, як прояв аутизму і руйнації комунікації чи реваншу індивідуальності після падіння тоталітаризму і концепції людини-гвинтика? Монодрама – між прозою, сценарієм та власне п’єсою. Моноп’єса – її структурні та стилістичні особливості та діалектика розвитку. Монотеатр у чистому вигляді (не адаптація прози чи діалогу, а створення) – як вищий щабель розвитку для драматурга і актора та втілення концепції універсальної Людини-Театру ХХІ століття.

Лонг-лист авторів проекту моноп’єс “МоноЛІТ”:

1.      Анна Багряна

2.      Марія Вакула

3.      Ярослав Верещак

4.      Олександр Войтко

5.      Олег Гончаров

6.      Лариса Денисенко

7.      Олег Драч

8.      Олена Клименко

9.      Олег Миколайчук

10.  Ольга Мурашко

11.  Неда Неждана

12.  Кирило Поліщук

13.  Оксана Пухонська

14.  Володимир Сердюк

15.  Ксеня Скорик

16.  Олекса Сліпець

17.  Костянтин Солов’єнко

18.  Оксана Танюк

19.  Любов Цукор

20.  Тетяна Щастіна

21.  Andy Ivа.

Ми дякуємо всім, хто узяв участь у проекті і сподіваємось бачити ваші твори у наступних.

З повагою,

Відділ драматургічних проектів НЦТМ імені Леся Курбаса.