Категорії
драматургічний семінар драматургія сучасна українська драматургія філософія творчості

Драматургічна лабораторія “Драмовичок” працюватиме з п’єсами для дітей

Лабораторія “Драмовичок” – вперше в Україні комплексний проект, присвячений сучасній драматургії для дітей.


В рамках лабораторії – творення та рецепція драми, видання і презентація антологій «дитячих» п’єс, майстер-класи видатних фахівців театру для дітей, актуалізація діалогу «драматург-режисер-видавець-критик-глядач».

Подія відбудеться 29-30 травня  2013 року.

Запрошуються драматурги, режисери, актори, критики, журналісти, шанувальники драми.

Перший етап  лабораторії:

1.29 травня о 14.00 – майстер-клас «Драматургія для лялькового театру у сучасному контексті»: театр ляльки, його сучасні різновиди; оригінальна драма у репертуарній політиці українського театру для дітей. Ведучий Леонід Попов, завідувач кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок КНУТКіТ імені І.Карпенка-Карого, президент українського центру Міжнародної Асоціації діячів театру ляльок «УНІМА».

2. 16.00 – Круглий стіл: «Тенденції розвитку сучасної драматургії для дітей» за участі драматургів, критиків, режисерів, акторів. В рамках круглого столу: витоки вітчизняної драми для дітей; архетипні сюжети і міфологія у драмі; режисер-автор – пошук діалогу; особливості психології сучасної дитини; дитяча драматургія для музичного театру; пошук нових форм та методології творення; досвід укладання антології «Драмовичок» від Неди Нежданої та Ярослава Верещака. Модератор – Олег Миколайчук.

3. 30 травня о 14.00 – майстер-клас «Кожен має будувати свій замок»: «герменевтичний проект» у драматургії, специфіка «інфернального» та «феміністичного» циклів;  п’єса як казка-парабола, напрямок «магічного театру»; сучасне оперне лібрето. Ведучий Сергій Кавальов, драматург, поет, прозаїк, доктор філологічних наук, професор Люблінського університету імені М.Кюрі-Склодовської, «мольфар» білоруської драми, найвідоміший у світі, автор проекту «Велике князівство драматургії» (Білорусь-Польща).

Serhiy Kovalyov, playwright
Сергій Ковальов, драматург

4. 16.00 – Презентація збірника п’єс Сергія Кавальова «Інтимний щоденник» в рамках проекту Центру «Світова драматургія. Діалог театральних культур». Вперше в Україні – драма сучасного білоруського автора українською мовою у перекладах І.Набитовича, Д.Матіяш, Н.Нежданої, В.Підцерковного.  До збірки увійшли вибрані п’єси для дітей і дорослих, поставлені в Білорусі, Польщі, Росії, Словаччині, Україні. П’єси: Тристан та Ізольда, Стомлений диявол, Інтимний щоденник, Повернення Голодаря, Пилипко і Відьма, Хохлик, Піщаний замок, Шлях до Віфлеєму. Статті І.Набитовича, А.Підлужної.

Відділ драматургічних проектів НЦТМ імені Леся Курбаса: драматурги Неда Неждана, керівник відділу, голова Конфедерації драматургів, Ярослав Верещак, голова Гільдії драматургів, Олег Миколайчук, член ради Конфедерації драматургів.

Адреса: Київ, вул. Володимирська, 23-в, НЦТМ імені Леся Курбаса. kurbas.org.ua, drama@i.ua.

Телефон для довідок і реєстрації: 095 690 71 87.

Вхід вільний.

P.S. Просимо попередньо повідомляти про присутність і надавати пропозиції для “круглого столу”.

Від Володимир Сердюк