Категорії
націоналізм п'єса сучасна українська драматургія

Український драматург Марія Матіос розповіла про театралку Людмилу Янукович

Перша леді України практично не спілкується з журналістами. Один з останніх разів її бачили на публіці наприкінці травня 2013 року в Донецьку на виставі за книгою Марії Матіос “Нація”. Відома письменниця і народний депутат із фракції УДАР розповіла Радіо Свобода докладніше про свою зустріч з Людмилою Янукович і охарактеризувала її як “просту і щиру” жінку.

– Усім відомо, що перша леді України великий театрал. Але коли я почула, що перша леді буде на виставі, чесно сказати, я дуже засмутилася. Я уявила ці коридори – з перевіркою, з охороною!

Нічого цього не було. Це було гарно. І якщо людина після вистави плаче і каже, що: “По мені мурашки бігали”, то я повірила. Бо ж треба бути видатним актором, щоб зімітувати сльози, чи примусово стоячи 17 хвилин аплодувати.

– Яке враження на Вас справила сама пані Людмила Янукович?
– Вона дуже проста у спілкуванні. Це було довге спілкування, бо вона згадувала свої поїздки до Івано-Франківська. Вона каже, дослівно, що Івано-Франківщина і Львівщина – це єдині регіони, де зберігаються правдиві народні традиції. І вона прямо згадувала там конкретні ситуації, колядування Різдвяне, ці всі традиції. Каже, що на Сході України, на жаль, цього немає.

Ludmyla Yanukovych, President's Wife
Людмила Янукович, дружина Президента України

– А як Вам видалося, Людмила Янукович не жалкувала що вона прийшла сама без чоловіка, що вона віддалена від нього?
– З такого ракурсу я не дивилася на цю ситуацію. Людмила Олександрівна була із своїми подружками. Там був її брат. Я теж там була без чоловіка, це ж не означає, що це самотність людська. Я не знаю. Це є дуже приватні речі, про які й запитувати не випадає. Та, знаєте, статус першої леді, він напевно дуже важкий, і я можу лише здогадуватися, що насправді думають і відчувають люди, які є в тому статусі. Я думаю, що це дуже непросто.

Вона запитала, “Чому Ви не приїхали раніше сюди?” Кажу: “Ви маєте можливість запитати про це тих, хто нас сюди не пускав”. Вона проста у спілкуванні й така щира. Очевидно, вона має потребу у спілкуванні.

Вадим Писарєв (художній керівник “Донбас Опери”, хореограф – ред.) мені розповідав, що Людмила Олександрівна постійна глядачка у них в театрі. Я думаю, що це гарна риса. Мені от зізнався один депутат, що він ніколи не бував у театрі. Він під куполом засідає, але ще жодного разу не був у театрі.

– Я Вас запитую про це невипадково, бо президент Росії Володимир Путін розлучається з дружиною. Вона пояснює, що рідко його бачить, що 9 років “тримала вахту”. То чи це свідчить, що перша леді України має більшу терплячість?

– Це говорить лише про те, що всі є людьми і усі мають однакові проблеми, незалежно від статусу й посади. Думаю, що багато жінок в Україні дуже мало бачать своїх чоловіків, принаймні, я знаю таких, але не через те, що вони там є президентами чи прем’єрами. Це залежить від людської відповідальності, від тих почуттів, які є між людьми, а жодним чином не від того, яку посаду посідає чоловік чи дружина. Але така проблема, звичайно, є, бо світ так рухається, що ти не встигаєш за ним, що ти не встигаєш побачити кохану людину, якщо вона тобі ще є кохана. Це теж правда.

Valentyna Pavlenko, journalist
Валентина Павленко, журналіст

Валентина Павленко, “Радіо Свобода”

Від Володимир Сердюк