Категорії
політика сучасна українська драматургія фестиваль

Молоді режисери запросили до розмови лише одного сучасного українського драматурга

Шановні режисери, актори, театрознавці і всі ті, хто не байдужий до майбутнього українського театру!

17 червня 2013 року (в понеділок) о 16.00 у Київському академічному Молодому театрі, за адресою вулиця Прорізна, 17, у межах  Другого українського фестивалю молодої режисури імені Леся Курбаса

Відбудеться круглий стіл на тему  Молода режисура в обороні позицій і перспективі поступу”.

До участі запрошені: к. м., провідний науковий співробітник ІПСМ Анна Липківська, оглядач тижневика 

Дзеркало тижня” Олег Вергеліс, науковий співробітник ІПСМ Ельвіра Загурська, викладач кафедри театрознавства КНУ театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого Марина Котеленець, учений секретар НЦТМ ім. Леся Курбаса Віктор Собіянський, режисер Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Тамара Трунова, режисер Анастасія Осмоловська, режисер Валентина Сотниченко, режисер Стас Жирков, художній керівник Київського академічного Молодого театру Андрій Білоус, керівник літературно-драматургічної частини Київського академічного Молодого театру Олена Варварич, заст. редактора ж-лу Український театр” Анастасія Гайшенець, головний редактор ж-лу “Український театр” Надія Соколенко, драматург Тетяна Киценко, молодший науковий співробітник НЦТМ ім. Леся Курбаса Ірина Чужинова.

Модератором заходу виступить: д.м., директор НЦТМ ім. Леся Курбаса Ганна Веселовська.

Запрошуємо усіх долучитися до розмови про молоду українську режисуру!

Після круглого столу, о 19.00 на сцені НЦТМ імені Леся Курбаса відбудеться показ фестивальної вистави – Мама Маріца – дружина Колумбаза повістю письменниці Марії Матіос, режисер Євген Худзик.

Вхід вільний.

З 1 по 22 червня у Києві проходить театральний фестиваль, що репрезентує молоде покоління української режисури.

 

Фестиваль був започаткований у минулому році Національним центром театрального мистецтва імені Леся Курбаса з нагоди 125-літнього ювілею його патрона і відбувся у знаковому для театральної культури м. Біла Церква.

 

Нині фестиваль молодої режисури переїхав до Києва і розгорнувся на чотирьох сценічних майданчиках міста. Форум організований силами Центру Курбаса, Молодого театру, Театру драми і комедії та Нового українського театру. Один із минулорічних лауреатів фестивалю, режисер Тамара Трунова вважає: «Організатори – група небайдужих людей – немов ставлять наc, молодих режисерів, на облік, спостерігають за нашими змінами. Сьогодні це особливо важливо – небайдужість!».

 

Основна мета фестивалю – привернути увагу глядачів до робіт нового покоління режисерів, які з року в рік активніше впливають на театральний ландшафт країни. Також форум надає можливість керівникам театрів та арт-критикам познайомитися із найбільш успішними спектаклями, налагодити діалог з їх авторами для подальшої співпраці. Уже перший фестиваль засвідчив свою необхідність і заразом продемонстрував неабияку ефективність. До прикладу, режисеру Стасу Жиркову саме участь у фестивалі допомогла розширити коло знайомств і протягом року здійснити три постановки на престижних столичних сценах.

 

У цьогорічному фестивалі візьмуть участь 11 вистав постановників віком до 35 років із Києва, Львова, Харкова, Вінниці, Макіївки та Одеси. Вистави були відібрані з-поміж 30 заявок, що надійшли на адресу Оргкомітету. Також до програми фестивалю включені прем’єри вистав студентів-режисерів, учнів Едуарда Митницького та Дмитра Богомазова у КНУ театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого.