Категорії
авторське право драматургія п'єси

Реєстрація авторського права “для бідних” на п’єси сучасних українських драматургів

Час від часу перед драматургами постає проблема реєструвати чи не реєструвати своє авторське право на нову п’єсу. Оскільки організацій, які беруться захищати Авторські права, в Україні існує декілька, то й страхи щодо їхньої надійності відповідно у стільки ж разів множаться.

Звичайно, і це вже перевірено усі наші організації з авторських прав лише збирають щорічні внески. Авторських прав вони не захищають, постановки і піратські публікації не відслідковують. Коли хтось наведе позитивний приклад такої співпраці, ми на сайті “Драматург” охоче розмістимо таку інформацію.

Я навіть одну зі своїх п’єс колись зареєстрував у Бібліотеці Конгресу США. Фігня. Ну є собі таке посвідчення, ось і все. Справжні проблеми виникають лише тоді, коли до гри вступають справжні гроші, або великі тиражі. Ось тоді й виникає запитання “А кому ж насправді належать авторські права на цю п’єсу?”

Усі ці речі важливі лише для суду, коли дійсно постане питання про першість саме Вас, як Автора.

What is Copyright?
Що таке авторське право?

Для цього американські театральні фахівці радять так звану “реєстрацію авторського права для бідних”. Вона так називається тому, що нічого власне не коштує і є доступною кожному.  Ви просто запаковуєте перший примірник Вашої п’єси або рукопис до конверта, пишете на конверті свою власну адресу і через державну пошту надсилаєте пакунок собі самому. На конверті автоматично з’являються штампи з числом, яке засвідчує коли саме Ви надсилали конверт, і з числом, коли Ви його отримували. Ще краще, якщо це буде відправлення у вигляді “рекомендованого листа”. Бо в такому разі Ви ще й власноручно розпишетесь у тому, що конверта отримали.

Усе. Справу зроблено.

Відтепер бережіть ці послання самому собі, та квитанції про їх отримання, у надійному місці: сейфі, у мами вдома, та ще десь, де воно так просто не зникне.

Хто б не опублікував Вашу п’єсу після цього – він завжди опублікує її значно пізніше, ніж Ви отримали конверт з оригіналом своєї п’єси.

Конверта Вам не можна відкривати нізащо і ніколи.

І ось тепер лише Ви можете публікувати Вашу п’єсу в інтернеті, для ознайомлення, вказуючи дрібним шрифтом на останній сторінці, що Авторські права на цей літературний твір належать саме Вам.

Коли настане день суду щодо визнання авторських прав за якимось кмітливим видавцем, чи за Вами, суддя попросить надати докази. Не знаю, які чернетки та перші примірники надасть пройдисвіт-видавець, а Ви покладете на стіл судді нерозпечатаного поштового конверта зі штемпелями, на яких зазначено дати, які підтверджують, що видавець (чи конкурент) опублікував цю п’єсу пізніше, а яким чином вона потрапила до його рук – нехай вирішує суддя.

Зазвичай, кажуть американські експерти, цей метод є дієвим. Видавці, що поспішили з публікацією Вашого твору, виплачують компенсації.

Усе буде добре.

Ну, десь так. Сам я не юрист, але це все мені розповіли спеціалісти, що працюють на Бродвеї, Нью-Йорк, США. У Великій Британії існує організація Brirish Screen, яка в разі укладення угоди на супровід Вашої п’єси чи сценарію, бере лише 2% від прибутку. Зате її фахівці літаками літають, хоч і в Калькутту, якщо надійдуть чутки, що там десь презентують Ваш твір. Вони відвідують театри, фіксують факти порушення авторських прав, і затівають грандіозні судові тяжби на Ваш захист.

Ваш Володимир Сердюк.
(Ініціатором цієї розмови є сучасний український драматург Сергій Щученко.)

 

Додаткова офіційна інформація, щодо можливості реєстрації авторського права на п’єси в Україні, яка може стати в пригоді драматургам:

А́вторське пра́во (скор.: АП) — набір виключних прав, які дозволяють авторам літературних, мистецьких та наукових творів отримати соціальні блага від результатів своєї творчої діяльності. АП історично виникло внаслідок потреби захистити права авторів літературних творів та творів мистецтва; нині АП поширюється фактично на будь-які результати творчої діяльності, включаючи комп’ютерні програми, бази даних, фільми, фотографії і скульптури, архітектурні проекти, рекламні проспекти, карти і технічні креслення.
Авторське право є ключовою галуззю права інтелектуальної власності; воно призначене захищати лише зовнішню форму вираження об’єкта (твір, малюнок, збірник, фотографія та інше), тобто їхнє «матеріальне втілення». Авторське право не може використовуватись для захисту абстрактних ідей, концепцій, фактів, стилів та технік, що можуть бути використані у творі. Іншими словами, якщо ви придумали новий та зручний спосіб зав’язування шнурків на взутті, новий спосіб приготування яєчні або новий склад розчину для надування мильних пузирів і видали брошуру, у якій було описано ці способи — то авторське право захищатиме лише текст брошур, а не винайдені вами способи та речовину.
Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення.

Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору.

Проте будь-який суб’єкт авторського права (не тільки автор, а й особа, якій належать майнові авторські права) може зареєструвати авторське право у відповідних реєстрах.

Порядок реєстрації авторського права затверджено Постановою Кабінету Міністрів України “Про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір” від 27.12.2001 р. №1756.

Реєстрація авторського права в Україні можлива двох видів:
– реєстрація авторського права на твір;
– реєстрація авторського права на службовий твір.

Зареєструвати авторське право в Україні можна самостійно або за допомогою спеціалізованої юридичної компанії.

Для реєстрації авторського права самостійно потрібно подати Державному підприємству “Українське агентство з авторського права і суміжних прав” заявку, що складається із:

– заяви про реєстрацію авторського права;

– документа, що свідчить про факт і дату оприлюднення твору (за наявності);

– документа або копії документа про сплату збору за підготовку до реєстрації авторського права, або копії документа, що підтверджує наявність пільг;

– документа про сплату збору за оформлення і видачу свідоцтва або копії документа, що підтверджує наявність пільг.

Якщо здійснюється реєстрація авторського права на службовий твір, заявка на реєстрацію повинна містити документ, що підтверджує, кому належать майнові права на твір, створений у зв’язку з виконання трудового договору.

За результатами реєстрації авторського права в Україні Ви отримаєте Свідоцтво про реєстрацію авторського права на Вашу п’єсу.

copyright license
Свідоцтво про авторське право

Від Володимир Сердюк