Категорії
драматург драматургічний семінар п'єси сучасна українська драматургія

Презентовано плоди семінару під проводом драматурга Євгена Марковського

У Херсоні відбулася прем’єра низки вистав під загальною назвою “Стокгольмський синдром”.  Їх було показано 30 березня 2013 року.

Світло рампи побачили перші п’ять міні-вистав з першої частини “Стокгольмського синдрому”, написаних протягом декількох місяців активістами, які відвідували драматургічний семінар, під керівництвом вже достатньо відомого у Херсоні драматурга Євгена Марковського. Потім на основі цих занять було написано ряд актуальних, цілковито свіжих текстів. Авторами виступили новоспечені драматурги – учасники семінару “Перша дія”.

Після цього розпочалася робота над спектаклями: тривали репетиції. Що характерно, у більшості вистав акторами виступили самі автори п’єс. Що ж до керівної ролі у постановочному процесі, то її узяв на себе Максим Афанасьєв, без чиєї твердої руки вистави, безумовно, не вийшли б такими “міцними”.

Stokholm Syndrom Art project
Стокгольмський синдром, міні-вистави у Херсоні.
Stokholm Syndrom Art Project in Kherson, Ukraine
Стокгольмський синдром, міні-вистави у Херсоні.

Важливо відзначити, що левова частка текстів заснована на документальному матеріалі – на підставі інтерв’ю зі звичайними херсонцями, в ході уважного спостереження за повсякденним життям міста. У результаті картина виявилася настільки знайомою для глядачів, що ті деколи губилися під час вистав, не знаючи, де ж саме починається гра, а де закінчується реальність.

Другий етап проекту очікує на херсонську публіку за місяць. Буде показано ще сім міні-вистав про наш такий ненависний і такий улюблений Херсон. Просимо читачів відвідати цей цікавий захід – бо це дійсно того варте! Тим більше, що і вхід – безкоштовний.

 

Проект “Стокгольмський синдром” реалізовано Херсонською обласною організацією Соціологічної асоціації України (керівник та ідейний натхненник  – Микола Гоманюк) спільно з Центром молодіжних ініціатив “Тотем”.

 Додатково: Розповідь про хід проекту на блозі Яніни Лєбєдєвої.

 

Stokholm Syndrom Art Project
Стокгольмський синдром, міні-вистави у Херсоні.

 

За публікацією у газеті “Херсонська правда“.

Переклад українською Володимира Сердюка.