Категорії
драматург драматургія п'єса перша публікація слава

Оголошено найкращого драматурга 2013 року, який пише німецькою мовою

Це громадянка Швейцарії Катя Бруннер – авторка драми про муки, що випали на долю дівчинки, якої сексуально домагався власний батько.

Лауреатом престижної театральної премії за кращу п’єсу німецькою мовою “Mulheimer Dramatikerpreis” цьогоріч є молодий швейцарський драматург Катя Бруннер (Katja Brunner).

Як передає інформаційне агентство dpa, такий вердикт винесло в ніч на 30 травня 2013 року журі мюльхаймського театрального фестивалю “Stucke” (“П’єси”).

Katja Brunner, Playwright
Катя Бруннер, сучасний швейцарський драматург

У спільних лавах із “зірковими” майстрами

Званням кращого драматурга 2013 року Катю Бруннер увінчано за її п’єсу “Занадто короткі ноги” (“Von den Beinen zu kurz“), що була поставлена на сцені одного невеликого театру в Цюріху. В ній точиться розповідь про страхітливу історію дівчинки, яка піддавалася сексуальним домаганням з боку власного батька.

Катя Бруннер народилася 1991 року в Цюріху. Навчалася у Літературному інституті (Literaturinstitut) у швейцарському місті  Біль та в Університеті мистецтв (Universitat der Kunste) у Берліні. П’єсу “Занадто короткі ноги” драматургеса написала, коли мала лише 18 років. Катя Бруннер відтепер є наймолодшим лауреатом премії “Mulheimer Dramatikerpreis” з того часу, коли нею розпочали нагороджувати драматургів.

Премію “Mulheimer Dramatikerpreis”, у 15 тисяч євро, було засновано 1976 року. Це одна з найбільш престижних нагород у царині театрального мистецтва в Німеччині. Цього року серед номінантів було вісім авторів п’єс. Серед них і такі відомі драматурги, як австрійка Елфріде Єлінек (Elfriede Jelinek), німці Франц Ксавер Крьоц (Franz Xaver Kroetz) та Моріц Рінке (Moritz Rinke).

Джерело:

Українською переклав Володимир Сердюк