Категорії
драматургічний семінар сучасна українська драматургія фестиваль

“Лютий/Февраль” прийшов на Майдан у Херсоні

Вже вшосте у Херсоні відбувся Локальний театральний фестиваль “Лютий/Февраль” – який є неординарним явищем у культурному житті міста. Фестиваль було засновано 2009 року й, дотепер, незважаючи на усілякі труднощі, його лагідно викохує Херсонський центр імені Всеволода Мейєрхольда.

Захід за традицією здійснюється упродовж першої декади місяця лютого кожного року: адже саме на ці дні припадають дві найважливіші дати в житті людини, іменем якої Центр названо. 2 лютого 1940 року в московській в’язниці Бутирка видатного режисера, реформатор театру Всеволода Мейєрхольда було розстріляно, а 9 лютого 1874 року він з’явився на світ. Відповідно до цих дат, херсонські “мейєрхольдівці” спільно з приїжджими товаришами за театральним цехом незмінно вшановуватимуть майстра, збираючись біля меморіальної дошки на знаменитому “будинку Скарлатто” в Херсоні, у якому жив Мейєрхольд протягом 1902-1905 років.

Playwrights pay tribute to Vsevolod Meerhold
Драматурги біля будинку Мейєрхольда, Херсон 2014 рік.

Цього року фестиваль мав особливу специфіку: одразу декілька текстів, що пролунали у фестивальній програмі, було присвячено творчому осмисленню актуальних суспільно-політичних подій у житті країни. Так, п’єса киянина Дмитра Левицького “Синій бус”, прочитана в антикафе “Shuttle”, була створена на основі інтерв’ю з рядом активістів київського Євромайдану. А завершальним акордом нинішнього “Лютого/Февраля” стало читання документальної п’єси “Щоденники Майдану”, що відбулося безпосередньо на Майдані херсонському – на площі Свободи.

(Відеозапис.)

“Щоденники Майдану” – це текст, що створюється представниками руху Української нової драми під керівництвом відомого драматурга Наталі Ворожбит практично з перших днів подій на київському Майдані. Робота залишається незавершеною, оскільки “майданівські” події, як відомо, до цього часу тривають.

Tale of Ships
“Казка про овець”

Утім, цьогорічна програма фестивалю викликала не меншу цікавість публіки. Протягом трьох днів глядачі побачили виставу київського режисера Ігоря Беліца, монодраму за текстом Павла Пряжка “Господар кав’ярні” у виконанні молодого актора Олексія Доричевського (режисер – Андрій Май), а також почули читання нових п’єс двох херсонських драматургів – Євгена Марковського (“Долбойоби”) і Наталії Блок (“Опариші”).

Також херсонцям було представлено прем’єрне читання цілковито свіжої п’єси про Мейєрхольда, створеної безпосередньо до дня 140-річчя з дня народження цього режисера московським драматургом, яка створила Театр.док , Оленою Греміною.

Окрім того, сучасні драматурги, неодноразові лауреати різноманітних театральних конкурсів і фестивалів Ден Гуменний (Київ) і Кіра Малініна (Харків) дали херсонським авторам-початківцям майстер-класи з драматургічного мистецтва.

Текст повідомлення і фотознімки драматурга  Євгена Марковського.

Eugene Markovski, Playwright
Євген Марковський, драматург

Від Володимир Сердюк