Категорії
драматургія сучасна українська драматургія фестиваль

Запрошення на МоноЛІТ Український фестиваль-лабораторію моноп’єс

Шановні друзі та колеги!
За підсумками проведення конкурсу монодрам «МоноЛІТ», ваші твори увійдуть до антології сучасних українських моно п’єс

.
Запрошуємо вас взяти участь у фестивалі, де будуть презентовані декілька інсценізованих п’єс з майбутньої антології.

Анонс додається.

До зустрічі!

Відділ драматургічних проектів НЦТМ імені Леся Курбаса презентує 17-20 листопада 2014 року в Києві  МоноЛІТ Український фестиваль-лабораторія моноп’єс

У час війни і глобальних катаклізмів ми звертаємо увагу на унікальність особистості.

Вперше в Україні драматургічний відділ НЦТМ імені Леся Курбаса започаткував комплексний проект, спрямований на розвиток сучасної моноп’єси в Україні МоноЛІТ (Монолог Література і Театр) – ініціювання створення п’єс, сценічних читань і вистав, видання антології, діалог теоретиків і практиків про монолог у літературі і театрі.

 

MonoLIT Poster
МоноЛІТ, афіша фестивалю

 

17-20 листопада 2014 року відділ презентує І етап проекту, в межах якого відбудеться:

1)Підведення підсумків проведення конкурсу монодрам «МоноЛІТ», які увійдуть до антології сучасних українських моноп’єс (другий спільний проект із Літературною агенцією «Банкова, 2» після видання «13 сучасних українських п’єс»).
2)Презентація п’єс, сценічних читань та вистав, підготовлених у рамках театрально-драматургічної лабораторії Центру Курбаса «Лабіринт» авторами проекту у співпраці з іншими митцями і театральними об’єднаннями. Презентовані монодрами – різні за стилістичною, тематичною і жанровою палітрою – це пошук осмислення актуальних проблем історії і сучасності, складних взаємин особистості і соціуму, чоловіка і жінки, внутрішніх конфліктів людини та розуміння часу.
3)Дискусійна зустріч теоретиків і практиків літератури і театру, зокрема учасників проекту, а також критиків і журналістів «Полілог: діалог про монолог» – можливості і проблеми монодрами, українська специфіка, театральний контекст. ІІ етап проекту «МоноЛІТ» (2015) – видання і поширення антології моноп’єс, ініціювання презентацій, читань та вистав на різних сценічних майданчиках України.

Програма фестивалю-лабораторії «МоноЛІТ»

17.11.18.00. Відкриття фестивалю, презентація проекту «МоноЛІТ», оголошення лонг-листа конкурсу українських моноп’єс. Вистава «Храм її диявола» Д.Христова (переклад із болгарської А.Багряної), режисер О.Мірошниченко. Спільний проект Центру Курбаса і Київського театру МІСТ.
20.00. Вистава «Третя молитва» Я.Верещака, режисер В.Завальнюк. Спільний проект Центру Курбаса і Київського театру «Перетворення».

18. 11.18.00. Вистава «Дикий мед» О.Миколайчука, режисер О.Шапаренко.
20.00. Вистава «Зе чо ро» Я.Верещака, режисер Є.Головатюк. Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр імені В.Магара.

19.11.18.00. Сценічне читання «Безодня кличе безодню» О.Танюк, режисер С.Сукненко. 20.00. Сценічне читання «Голос тихої безодні» Н.Нежданої, режисер І.Волицька, театральне об’єднання Центру Курбаса «Театр у кошику».

20.11. 14.00 Дискусійна зустріч «Полілог: діалог про монолог».

 

Концепція.

Моноп’єса – особлива територія, особливо актуальна в сучасному мистецькому світі.
Які причини її появи і особливості, зокрема в Україні?
Монодрама – між прозою, сценарієм та власне п’єсою, її стилістичні особливості та діалектика розвитку.
Постмодерний і постдраматичний дискурси моноп’єси.
Моноп’єса – як моно-світ, як прояв аутизму і руйнації комунікації чи реваншу індивідуальності після падіння тоталітаризму і концепції людини-гвинтика?
Монотеатр – як вищий щабель розвитку драматурга і актора та втілення концепції універсальної Людини-Театру ХХІ сторіччя.

Для контактів: телефон: +38044 2791289, +380050 3852758,
e-mail: press.kurbas@gmail.com,
www.kurbas.org.ua

Від Володимир Сердюк