Категорії
п'єси сучасна українська драматургія

Українське радіо морально підтримує сучасну українську драматургію

Сучасний український драматург Неда Неждана 9 лютого 2013 року на Першому каналі Українського радіо в програмі «Інтермецо» представлятиме збірник “Авансцена”

Таке буває лише раз: на «Авансцені» – «Авансцена»!

avanscene_cover

Авансцена, обкладинка

Утім, про те, що роса цілком може виїсти очі кожному, хто чекатиме, допоки зійде сонце, здогадався ще понад сто років тому драматург й актор Марко Кропивницький. Відтоді багато що змінилося: й тематика вистав, й вимоги до театральних постановок й режисери, зрештою й уявлення про драму як таку. Незмінним лишилося тільки одне: драматурги як не чекали, так і не чекають милості від природи, а долю своїх творів намагаються вершити власноруч, найчастіше – усупереч обставинам й міфам про те, що сучасної української драми як такої в Україні немає. Вона – є, і це переконливо довели упорядники інформаційного збірника «Авансцена», під обкладинкою якого – відомості про щонайменше п’ять десятків українських драматургів, їхні твори, а також вагомі здобутки й нагороди міжнародного рівня, які в Україні мало кого обходять.

Чомусь.

Так само, як і факт існування української сучасної драматургії, яка існує незважаючи на відсутність будь-якої підтримки, як дерево, що дивовижним чином спромоглося не лише вирости на голому камінні, але й щедро нам свої плоди. Аби ми лише мали бажання ними смакувати!

Про «Авансцену» як доказ того, що драматургія є і є сенс нею захоплюватися, а також про сміх крізь сльози українських драматургів – драматург, арт-критик, науковий співробітник Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса – Неда Неждана. І все це – наша «Авансцена».

Слухайте програму «ІНТЕРМЕЦО» щосуботи о 16:25 на Першому каналі Українського радіо.

Від Володимир Сердюк