Категорії
драматургія слава філософія

Схоже, що слава реально скорочує тривалість життя людини

Можливо це щастя, що сучасні українські драматурги так мало відомі у світі? Бо досягнення “блискучої”, на думку громадськості кар’єри, може відбуватися за рахунок скорочення тривалості життя. Про таке повідомляють австралійські науковці.

Glory Scare
Слава страшна

Так, автори дослідження, побудованого на базі аналізу некрологів у газетах США, стверджують, що популярні виконавці та зірки спорту, як правило, вмирають на декілька років раніше, ніж люди, що зробили кар’єру в інших галузях життя. При цьому, дослідники визнають, що їхня праця не дає остаточних відповідей на дане питання, проте наштовхує на деякі цікаві спостереження про справжню ціну слави.

Результати дослідження були опубліковані у національному медичному журналі “QJM“. Дослідники з Австралії детально вивчили 1000 некрологів, опублікованих у газеті “New York Times” у період між 2009-м і 2011-м роками. Згідно їхнім спостереженням, популярні “зірки”, такі, як актори, співаки та музиканти, а також ті, хто досяг кар’єри у спорті, помирають, на загал, у віці 77 років. Письменники, композитори і художники, вмирають у 79. Особистості, яких було класифіковано як вчених, у тому числі, історики та економісти, доживають до 82, тоді як тривалість життя представників бізнесу або політики складає 83 роки.

 

Дослідники з університетів Квінсленда і Нового Південного Вельсу впевнені, що найбільш поширеним захворюванням серед артистів є рак, зокрема пухлини в легенях. “Звичайно ж, одноразовий ретроспективний аналіз не може надати достовірних доказів справедливості нашої теорії, проте, він ставить низку цікавих запитань”, – говорить доктор Річард Епштейн.

 

“По-перше, якщо це правда, що успішні виконавці та спортсмени, як правило, живуть менше, то чи означає це, що досягнення слави у молодому віці викликає проблеми зі здоров’ям пізніше, коли успіх їх полишає?” – розмірковує цей дослідник.

“Цікаво, також, що саме призводить до таких наслідків – психологічний тиск у родині, чи саморуйнування, яке відбувається внаслідок психічних проблем, що неминуче виникають після піку популярності, а може це є наслідки безладного способу життя, “зірок”, які перебувають у зеніті слави, – паління тютюну, вживання алкоголю або наркотиків?” – запитує доктор Епштейн.

 

Наш варіант: дивись перше речення цієї публікації.

 

За публікацією у “Global News

переклав Володимир Сердюк

Від Володимир Сердюк