Категорії
драматург політика сучасна українська драматургія

Сучасні драматурги України поширюють відозву щодо втручання РФ

ЗВЕРНЕННЯ ДРАМАТУРГІВ УКРАЇНИ

 

 

Драматурги і театральні діячі світу, до Вас звертаються драматурги України.

Драматурги країни, яку сьогодні намагаються зламати, проти якої влада Російської Федерації тривалий час вела інформаційну війну, а зараз починає справжню, порушуючи всі міжнародні зобов’язання, зокрема Будапештську угоду про гарантію нашої безпеки.
Мирні акції протесту Майдану проти провалу курсу євроінтеграції , корупції, порушення прав на життя і свободу стали нашою Революцією Гідності. І звинувачення у націоналізмі та тероризмі є пропагандистською брехнею нашого кривавого диктатора та влади РФ, яка не має жодного відношення до реальності.

Серед тих, хто став на захист Майдану і героїв «Небесної сотні» загиблих – українці з усіх регіонів, росіяни і білоруси, вірмени і євреї, грузини і татари. А головними терористами країни стали високопосадовці на чолі з екс-президентом В.Януковичем, які застосовували проти мирних громадян весь арсенал фашистської диктатури включно з силовиками, міліцією, судами і кримінальними найманцями: масові побиття, тортури, спалення автомашин і будівель, газові атаки і гранати, водомети і БТРи, незаконні арешти і розстріли зі снайперських гвинтівок та автоматів. Стріляли в активістів і перехожих, у журналістів і медиків, священиків і митців.

Три місяці наш народ виборював своє право на гідне життя ціною сотні загиблих і тисяч поранених та скалічених доль. Серед них є і наші колеги – театральні діячі та письменники.

Екс-президент ганебно втік із країни і оголошений у розшук за організацію масових убивств. А парламент приймає рішення для стабілізації країни і поновлення курсу радикальних реформ та євроінтеграції. Ми вдячні багатьом країнам світу за дієву підтримку. Нарешті ми мали кілька днів миру і свободи.


Проте зараз стало очевидним, що справжнім автором владного терористичного сценарію в Україні була влада РФ.

 

Путін та його команда бояться Майдану, тому що це не територія, а спосіб мислення громадянського суспільства, це внутрішня фортеця свободи. Адже тепер Майдан прийшов і на Красну площу – сотні росіян заарештовані за мирну акцію з гаслами «Ні – війні».

Влада Кремля не лише надає притулок і громадянство злочинцям, які розстрілювали і катували громадян України, а й оголосила хрестовий похід проти неіснуючого нацизму, по суті повторюючи риторику і методи Гітлера. Гірко, що формальним приводом для початку військових дій стали начебто мова і культура – захист російськомовного населення України. Це є абсолютною брехнею.

Права росіян і російська мова ніколи не утискалися в Україні. На відміну від Росії, де немає жодної української школи, садочка, театру чи газети попри наявність найбільшої діаспори етнічних українців. До того ж за мову воюють на сторінках книжок і на сценах театрів.

Коли культуру намагаються захищати автоматами і танками – культура помирає. Будь-яка. І українська, і російська. На Україні нікого захищати. Ми мирна багатонаціональна країна, якій вистачило почуття людської гідності і мужності скинути злочинний уряд. Не заради вигод, а заради демократичних цінностей.


Драматурги і театральні діячі світу, події в Україні стосуються кожного. Ми на порозі війни, яка може стати страшним випробуванням для всього світу, адже паралелі з початком ІІ-ї світової очевидні. Півкроку нас відділяє від прірви. Нас усіх. Бо божевільна імперська військова машина не зупиниться на українських кордонах. І тоді знову будуть палати книжки і театри.

Є ще шанс зупинити це. Спільними зусиллями ми можемо вести інформаційну контратаку проти агресивних дій Кремля. Ми хочемо написати гарну п’єсу про любов і свободу, а не п’єсу про жорстоку та безглузду війну.

 

cooltext1459565552


Конфедерація драматургів України.

Від Володимир Сердюк