Категорії
драматургія наука радіоп'єси технологія

Кінець радіоп’єсам: машина змінюватиме тексти драматургів на свій власний розсуд

Фахівці BBC представили “сприйнятливий радіоприймач”, який сам здатен змінювати сценарії радіопостановок.

Радіоприймач, який може змінювати передачу залежно від того, де ви знаходитесь і що ви робите, був продемонстрований у корпорації BBC.

Perceptive Radio
Перцептивне радіо

Схоже, що це перший у світі зразок Сприйнятливого Радіо (Perceptive Radio), який створено компанією Future Media North Lab.

Фахівці розробили керовану компьютером радіодраму, де сценарій змінюється залежно від зовнішніх чинників, таких як погода, наприклад.

Пристрій було продемонстровано під час наукової конференції Thinking Digital Conference у місті Гейтсхед, Велика Британія.

Відкритий концепт п’єси, який використовує генерований компьютером голос однієї з дійових осіб, може негайно пристосуватися і читати адаптований текст, базуючись на нових даних, отриманих комп’ютером із зовнішніх джерел.

Наприклад, він може використовувати назви навколишніх населених пунктів, які відрізнятимуться залежно від того, у якій частині світу перебуває слухач.

Або посилатися на погодні умови, які панують за вікном слухача в реальному світі, змінюючи репліку:  “А у нас тут сонячна погода” на “Сьогодні дощить”.

Модель також має вбудований мікрофон, який може моніторити фонові шуми та самостійно вирішувати чи підсилити певні звуки, наприклад гучність окремих реплік, для зручності слухаюча.

Творці проекту сподіваються, що цей підхід допоможе революційно змінити підходи до прослуховування літературних творів по радіо.

“Ми лише намацуємо підходи, яким чином слухатимуть радіо наступні покоління”, – ділиться враженнями Тоні Чарнсайд, технолог BBC.

Він також додав, що до цього часу радіомовлення було однаковим для усіх – транслюючи однакові передачі, незалежно від індивідуальної ситуації радіослухача.

“Історично, наші слухачі мали моно-, або стерео-радіоприймачі, але сучасні люди користуються безліччю різноманітних аудіопристроїв – і досвід, який вони отримують при цьому, є насправді різним.”

Він порівняв радіотехнологію з відповідальним веб-дизайном (responsive web design), технологією, яка надає можливість веб-сторінкам автоматично змінювати форму і конфігурацію залежно від того, на якому пристрої, їх зараз читають, на смартфоні чи переносному компьютері.

Команда винахідників створила веб-сайт, що демонструє зразок  “реактивної радіодрами”, заснованої на п’єсі, що описує як жінка застрягла у ліфті.

“Ми використали цю радіоп’єсу, щоб спробувати з’ясовувати, наскільки така локалізація розширить досвід радіослухача”, – додав пан Чарнсайд.

З англійської переклав Володимир Сердюк

Джерело: ВВС

Від Володимир Сердюк