Категорії
драматургія п'єси публікації сучасна українська драматургія

Драматурги Олег Михайлов, Вадим Новак, Андрій Кравченко – серед переможців конкурсу “Свободный театр”

Одразу три драматурги з українського міста Харків отримали призи міжнародного конкурсу драматургії

У номінації “Інтерпретація класичного твору” переміг український драматург Олег Михайлов з п’єсою “Medved”.

Oleh Myhailov, Playwright
Олег Михайлов, драматург

 

Третє місце у цій номінації посіли удвох українські драматурги Вадим Новак і Андрій Кравченко (П’єса “12”, (Харків, Україна).

Vadim Novak, playwright
Вадим Новак, драматург
Andrew Kravchenko, Playwright
Андрій Кравченко, драматург

Одразу три драматурги з українського міста Харків – Олег Михайлов, Вадим Новак і Андрій Кравченко – отримали призи міжнародного конкурсу драматургії “Свободный театр“!

 

Ось як про це повідомляє сайт   Хартія-97“:

 

У театрі Young Vic , що в Лондоні, відбулося закриття організованого Білоруським Вільним театром міжнародного конкурсу сучасної драматургії.

Під час церемонії британські актори читали твори переможців, передає “Радіо Свабода“.

Завершення конкурсу, який цього року був уже сьомим, вперше відбулося у Лондоні — раніше подібні церемонії проходили в підпільних умовах у Мінську. Театр Young Vic, який, за словами керівників “Вільного театру” Миколи Халезіна й Наталії Коляди, став їхньою “другою домівкою”, цього року вперше був головним організаційним партнером конкурсу.

У конкурсі взяли участь 523 п’єси, надіслані зі 113 міст із 12 країн, які змагалися у трьох номінаціях.

У номінації “П’єси” перемогла російська учасниця конкурсу Марина Крапівіна з твором “Сигнали примирення” – драматичної картини сучасного російського життя, родинного конфлікту довкола нерухомості.

У номінації “Інтерпретація класичного твору” переміг український автор Олег Михайлов з п’єсою “Medved”.

Третє місце у цій номінації посіли українські драматурги Вадим Новак і Андрій Кравченко (П’єса “12”, (Харків, Україна)

Сюжет свого твору драматург знайшов у одному вислові, прочитаному ним у щоденниках композитора Чайковського, на підставі цієї фрази Олег Михайлов і збудував реконструкцію подій та створив фарс-водевіль, який є реміксом “Одруження” Миколи Гоголя і “Ведмедя” Антона Чехова.

Отримав Гран-прі, а також був визнаний переможцем у номінації “П’єса малої форми або експериментальний текст для театру” білорус Максим Дасько з текстами “Радіо Культура”, “І співчуття їй відкрила вмить” та “Титан” – картини з сучасного мінського життя.

Maxim Dasjko, Playwright
Максим Дасько, драматург

Твори переможців у театрі Young Vic читали британські актори, які вже давно співпрацють з Вільним театром, – Сем Вест, Аджоа Анду, Філіпп Спел, Міккі Кеем, Демієн Кел та Емілі Ховтан. Одночасно з цим читанні творів переможців відбувалися у Мінську, який під час церемонії вийшов на скайп-зв’язок із Лондоном. Читання у Москві не відбулися, оскільки там, за іронічним коментарем керівників БСТ, “усі пішли на фронт”.

Reading at Free Theatre 2014
Читка “Свободный театр” 2014

Читання творів у Мінську та Лондоні підготував режисер “Вільного театру” Володимир Щербань.

Фіналом заходу стало вручення Гран-прі конкурсу переможцям серед усіх категорій. Журі конкурсу, що складається з авторитетних режисерів, драматургів і театральних критиків, віддало перевагу Максиму Дасько.

У врученні призів конкурсу взяли участь драматург Лора Вейд і художній директор театру Young Vic Девід Лен.

Цього року вперше твори переможців конкурсу в оригіналі та в англійському перекладі вийшли окремою книгою у лондонському видавництві Oberon Books, наклад якої був віддрукований в день церемонії.

 

 

Фото на 1-й сторінці Петра Щитнікова

Фото Олег Михайлов

 Фото Вадим Новак

Фото Андрій Кравченко