Категорії
драматургія наука політика

Проблеми в Центрі Курбаса не додають оптимізму українським драматургам

Колектив науковців, серед яких і ті, що створювали Центр Курбаса у Києві, висловив недовіру його нинішньому директорові, пані Веселовській Г.І., та шукає правди у Міністерстві культури України.

Kurbas Centre Building
Будівля Центру Курбаса у Києві

ЗВЕРНЕННЯ

колективу науковців до колективу НЦТМ імені Леся Курбаса.

Під час засідання науковців 27.02 2013, присвяченого науковим темам 2013 року було обговорено критичну ситуацію, яка склалася в Центрі у зв’язку із загрозою радикальної зміни стратегії та численними порушеннями законодавства, зокрема положень статуту Центру (п. 6.2, 6.10 та 7.6). Більшістю науковців було прийнято рішення про проведення загальних зборів науковців з метою легалізації директора згідно нового статуту та вирішення проблеми захисту стратегічних завдань Центру. На засіданні наукового колективу були окреслені складові критичної ситуації, спровокованої новою дирекцією:

1. Фактична зміна стратегічних пріоритетів, яка може призвести до значного зниження наукового рівня та творчого потенціалу Центру.

2. Проведення політики компромісів не на користь діяльності і позицій Центру.

3. Відмова директора звертатися до владних структур у зв’язку з радикальним зниженням фінансування Центру, натомість впровадження незаконного вибіркового зниження оплати праці співробітникам.

4. Невмотивовані переведення на нижчі посади, або на півставки, звільнення співробітників без погодження і попередження, що є незаконним.

5. Запровадження нестатутних утворень «радянських зразків»: дисциплінарної та слідчої комісій, художньої ради із суперечливим механізмом функціонування, до якої не входять провідні фахівці Центру.

6. Невирішення дирекцією катастрофічної ситуації з приміщенням Центру.

7. Дестабілізація роботи Центру через вибірковість розгляду і затвердження проектів та надання переваги стороннім проектам, а не проектам Центру.

8. Організаційний хаос із численними відмінами наказів та прийнятих рішень.

9. Грубе порушення морально-етичних норм.

Через необхідність виходу з критичної ситуації, колектив науковців прийняв рішення захисту стратегічних засад і відновлення нормальної роботи Центру. Одноголосно було прийняте рішення, що стратегію Центру може відстоювати керівник, обраний колективом згідно п. 6.2 статуту, зареєстрованого 20 грудня 2012 року (№ 10741050004006145). Колектив науковців, який представляв більшість (12 осіб) і зокрема двох заступників директора та керівників усіх структурних відділів: наукового, культурологічного та драматургічних проектів, провів процедуру легітимізації – виборів директора шляхом таємного голосування. Згідно результатів виборів директором обрано Н.Корнієнко.

Колектив науковців пропонує:

1. Висловити недовіру призначеному директору Центру Г.Веселовській у зв’язку з численними порушеннями, наведеними вище та нелегітимності згідно нового статуту.

2. Підтримати результати виборів наукового колективу – кандидатуру Неллі Миколаївни Корнієнко на посаді директора Центру.

3.  Звернутися до Міністерства культури з метою затвердження результатів виборів.

КОЛЕКТИВ НАУКОВЦІВ НЦТМ ІМЕНІ ЛЕСЯ КУРБАСА.

Kurbas Centre
Центр Курбаса

Посилання за темою: Читати ТУТ

Епізоди із життя театрального Центру Курбаса: директор трощить диски з творами мистецтва

 

Анастасія Новосвітська, для “Хвилі

Від Володимир Сердюк